zondag 23 september 2018

PostNL Kassa

Postnl - Kassa
Met grote belangstelling heb ik afgelopen zaterdag 22 september jl. gekeken naar de uitzending van het VARA-programma Kassa. Heeft u het ook gezien?

Een probleem waar veel online-consumenten tegenaan lopen is de bezorging via Postnl. De ervaringen van gedupeerden die hun pakket nooit hebben ontvangen terwijl hiervoor wel was getekend, een pakket wat in de Kliko was gestopt door een bezorger, of ergens achter een container was gelegd ... allemaal zaken die niet kloppen en terecht dat consumenten hier boos om worden. Men bestelt immers iets online en dan mag je verwachten dat het goed en netjes bezorgd wordt. Tenminste, als je bij een betrouwbare webwinkel iets besteld hebt.

Het blijkt dat er heel veel mis gaat met de pakketbezorging van Postnl. Op zich is dit niet zo verwonderlijk. Postnl is een van de grootste pakketbezorgers in Nederland, dus logisch dat het percentage van wat mis gaat ook hoog is ten opzichte van andere bezorgers.

En toch kiezen wij bij Slippersnet bewust voor bezorging via Postnl. Dit doen wij omdat wij met Postnl de beste ervaringen hebben ten opzichte van andere vervoerders. De levering gaat veelal het snelst en bij ons gaat het bijna nooit mis.

U als consument mag verwachten, dat als u bij ons iets besteld heeft, dat wij ervoor zorgen dat het zo snel mogelijk bij u afgeleverd wordt en dat dit ook netjes gebeurt. Dat beloven wij ook op de website.

Wij beloven ook dat uw bestelling vanaf 25 Euro gratis binnen Nederland bij u wordt bezorgd. Wij kiezen bewust voor aflevering met handtekening voor ontvangst. Voor u is de levering geheel gratis, voor ons zijn hier extra kosten aan verbonden, maar dat is onze keuze. Wij willen onze beloften immers nakomen.
Via de informatie die wij u verstrekken vanaf het moment van bestelling tot aan de verzending van het pakket wijzen wij u erop, dat als u uw pakket (binnen NL) niet binnen twee werkdagen heeft ontvangen, dat u dan contact met ons op moet nemen. Dit doen wij niet voor niets.
Wij, als verzender zijn verantwoordelijk voor de levering, dus wij kunnen vaak meer bereiken via Postnl dan wanneer u zelf als consument actie onderneemt. Vaak wordt men ook terugverwezen naar het bedrijf waar u het product heeft gekocht. Terecht, want volgens de wet moet u zich eerst tot het bedrijf melden wat verantwoordelijk is voor de levering van uw bestelling als u een klacht heeft.

Wij verwachten van u dat u onze informatie leest die in de mails staat. Leest u de mails niet? Op zich geen probleem, alles is ook terug te vinden bij de FAQ (veelgestelde vragen) op onze website, dus u kunt zich als consument ook verdiepen in hoe wij werken voordat u een bestelling plaatst. Het is onze plicht als online webshop om u zo goed mogelijk te informeren, maar het is uw plicht als consument om zich goed in te lezen in hetgeen u mag verwachten alvorens u een overeenkomst sluit.

Gelukkig zijn wij aangesloten bij Thuiswinkelorg., dragen het Thuiswinkelwaarborg-keurmerk, dus u mag als consument ook van ons verwachten dat wij doen wat we beloven en dat we ons houden aan alle regels en wetten die er zijn voor wat betreft internetaankopen.

Wat betreft Postnl kunnen wij melden dat het niet vaak mis gaat. Als het mis gaat en u komt als consument direct in actie, dan komen wij direct in actie en onze ervaring is dat als wij contact opnemen met Postnl, dat zij dan ook direct in actie komen. En het belangrijkst: de consument, u als klant van ons wordt daarmee geholpen! Het is alleen wel belangrijk dat u dan zelf tijdig bij ons aan de bel trekt.

Soms gaat een bezorging niet zoals het hoort. Een consument heeft dan wel zijn pakket op tijd en snel ontvangen, maar bijvoorbeeld geen briefje in de bus gehad dat het bij de buren is afgeleverd. Vanachter een beeldscherm kunnen wij dit niet zien, maar wij vragen u als consument om dergelijke klachten altijd bij ons te melden, want wij geven deze klachten altijd door aan Postnl. Wij hebben immers een overeenkomst met hen, wij leven die na, dus wij verwachten dat van hen ook!

Neemt niet weg dat wij ons de klachten van consumenten goed voor kunnen stellen. Het is goed dat Kassa aandacht aan dit onderwerp heeft besteed en het is te waarderen dat er een man van Postnl in de uitzending zat en toelichting en uitleg kon geven over waar het soms mis gaat bij pakkettenlevering.

Ook wij ontvingen een tijd terug een klacht van een bejaarde dame. Zij woonde op een huisnummer aan het begin van een lange straat en het pakket was bijna aan het einde van die lange straat bezorgd. Dit bleek om een afstand van 2,5km te gaan. Terecht dat deze mevrouw dat niet kon waarderen en wij hebben dit ook gemeld aan Postnl.

Wat mij betreft zou de bezorging soms ook tijdiger mogen. Als een bezorger om 21.15 uur aanbelt bij een ouder iemand, dan kan ik mij voorstellen dat iemand schrikt als op dat tijdstip de voordeurbel gaat. Het pakket is dan wel "op tijd" en snel bezorgd, maar toch, hier mag wat mij betreft wel een limiet aan gesteld worden door Postnl.

En dan richt ik mij tot slot even tot Postnl:
Wat nu als u de tarieven voor bedrijven en consumenten niet zou verhogen?
Als u de salarissen van ZZP-ers wel zou verhogen en hen meer zou wijzen op de goede uitvoering van hun werkzaamheden .... zouden zij dan niet met meer plezier hun werk uitvoeren?
Zou het dan zomaar kunnen zijn dat meer consumenten tevreden zijn?
Zou het kunnen dat nog meer bedrijven dan besluiten om te gaan verzenden via Postnl waardoor uw omzet aanzienlijk verhoogd wordt?
Zou het dan kunnen zijn dat consumenten dan ook meer verzenden via Postnl waardoor uw omzet eveneens verhoogd wordt?
Zou het door de omzetstijging kunnen dat het aantrekkelijker wordt om ZZP-er te worden bij Postnl?
Zou het daardoor kunnen zijn dat dat de werkdruk van de huidige ZZP-ers verlaagt als zij meer collega's hebben om de stortvloed aan pakketten te bezorgen?
Zou dit alles er wellicht toe bij kunnen dragen dat het percentage wat mis gaat met de bezorging binnen een jaar aanzienlijk verlaagd is?

Ik ben benieuwd, ik hoop dit onderwerp over een tijdje nog eens terug te zien in Kassa, om te kijken wat er daadwerkelijk is gedaan, wat er verbeterd is en hoe de statistieken er dan voor staan!

Met vriendelijke groeten,


Mevrouw K. Scheepens
Directeur Slippersnet

(Birkenstock by Slippersnet is officieel dealer van het merk Birkenstock en aangesloten bij Thuiswinkelorg.)
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten